Behang is er in vele verschillende soorten. Niet alleen heb je een haast oneindige keuze aan kleuren, motieven en patronen, er zijn ook vele materialen behang. Niet onbelangrijk om je eens in te verdiepen als je van plan bent te gaan behangen. Welk behang jij het fijnst vindt, is natuurlijk helemaal aan jou. Wij zetten de voor- en nadelen van de verschillende materialen behang voor je op een rijtje.
-
Papierbehang
Papierbehang is de meest klassieke, meest bekende en meest gebruikte soort behang. Ook is dit type behang zeer voordelig geprijsd. Er zijn twee verschillende soorten papierbehang: simplex en duplex. Simplex bestaat uit één laag papier, duplex uit twee lagen. Papierbehang is zeer gemakkelijk aan te brengen. Daarentegen is het wel vochtgevoelig, waardoor er snel (vocht)bubbels kunnen ontstaan en is het bovendien erg dun en daardoor behoorlijk doorschijnend.
-
Vinylbehang
Vinylbehang bestaat uit twee lagen. De bovenste laag bestaat uit vinyl en de onderste laag uit papier. Door het vinyl is dit behang nagenoeg watervast en daardoor bij uitstek geschikt voor vochtige(re) ruimtes in huis. Omdat het zo sterk is, is dit behang echter wel wat prijziger en een stuk lastiger aan te brengen dan andere soorten behang. Voor een optimaal resultaat, kun je het vinylbehang het beste laten aanbrengen door specialisten van een behangservice.
-
(Reno)vliesbehang
Renovliesbehang is gemaakt van een combinatie van textiel-, papier- en kunststofvezels en is daardoor buitengewoon sterk. Het is simpel aan te brengen zonder het gebruik van een behangtafel en eveneens weer gemakkelijk te verwijderen. Dit type behang wordt vaak gebruikt als onderlaag om oneffenheden op de muur weg te werken, aangezien je er vervolgens eenvoudig overheen kunt verven. Dit behang kan echter wel behoorlijk doorschijnend zijn en is iets duurder dan andere soorten.
-
Glasvezelbehang
Glasvezelbehang is bij uitstek geschikt voor het behangen van beschadigde muren. Het is een sterk behang dat goed tegen vocht kan en waar je ook eenvoudig zelf overheen kunt schilderen. Net als renovliesbehang, wordt het vaak als onderlaag gebruikt. Dit behang is enkel verkrijgbaar met een ruw oppervlak en meestal alleen in het wit.