Als je je overweldigd voelt en je niet weet waar je moet beginnen bij het ontwerpen van je tuin, stel ik voor dat je het opsplitst in ruimtes die kamers worden genoemd en zo een grote ruimte in meerdere kleinere ruimtes verdeelt. Bijvoorbeeld: er is de voortuin, de zijtuin en de achtertuin. Als je eenmaal hebt besloten waar deze soorten tuinen beginnen en waar ze eindigen, kan je elk van die gebieden opnieuw verdelen. In de achtertuin kan je bijvoorbeeld het entertainmentgedeelte, het gras, het kindergedeelte, het nutsgedeelte inclusief de composthoop en de schuur, het zwembad, het groentegedeelte en het boomgaard gedeelte hebben. Nadat je de gebieden in kamers hebt gedefinieerd, kan je ze één voor één aanpakken, waardoor een enorm project omgezet wordt in meerdere kleinere projecten.
De drie planningsfasen
Om een interessante en opwindende tuin te creëren, zijn er 3 fasen bij het plannen ervan. Misschien zijn het er vier als je de structurele plannen van een ingenieur nodig hebt. De andere fasen die je moet bedenken zijn het plan voor de locatieanalyse, het conceptplan en het plantplan, meestal allemaal op schaal getekend.
De eerste stappen
Om een tuin te ontwerpen die succesvol is, zijn er verschillende dingen die je moet doen voordat je planten koopt en ze plant. Als je deze stappen volgt, heb je meer kans op een succesvolle tuin.
Site analyse
Het is belangrijk om een inventaris te maken van het gebied dat je ontwerpt. Dingen om hierbij op te nemen zijn onder andere:
- De niveaus in de tuin, bijvoorbeeld steil of vlak
- Het noorden, zuiden, westen en oosten in de tuin
- Een zonnescherm
- De plaatsing van de zon in de zomer en tijdens de winter
- De plaatsen waar schaduw is of moet zijn
- Bestaande bomen en gebouwen
- Windrichtingen
- Het uitzicht, zowel goed als slecht
- De bodemomstandigheden
- De ingangen van de voordeur en de achterdeur
- De stroomkabels, ondergrondse kabels en leidingen
- Een droogrek
- Het hekwerk
- De schuren en garages
- De verharde en onverharde gebieden
- Het terras en de plaats voor de BBQ
- De tuinverlichting
- Een goede drainage voor de afvoer van water tijdens storm
Van zodra je het bovenstaande hebt genoteerd, is het tijd om de ruimte in te nemen. Je kan het grof, en dus niet op schaal, tekenen. Nadien zal je het wel op schaal moeten tekenen. Begin met het meten van het gebied dat je ontwerpt, teken het op schaal 1:100 en plaats alle bovenstaande punten op je getekende plan. Al deze invloeden moeten op papier worden getekend, zodat je alles goed kan inschatten. Er is bijvoorbeeld een verhard pad van de achterdeur naar de garage, maar iedereen neemt een kort stukje over het gazon wat een lijn creëert. Niemand gebruikt het verharde pad. Misschien kan je het pad in dat geval verleggen.
Het conceptplan
De volgende stap is het conceptplan. Dit is het plan waarop je jouw ideeën neerzet. Het kan zo wild en avontuurlijk zijn als je wilt. Vergeet de kosten ervan en geniet van je creativiteit. Dit is het stadium waarin je je dromen neerzet over wat je altijd al wilde hebben. Later zal je budget voor jou beslissen of je ze al dan niet kan hebben. Alles is mogelijk, dus wees niet verlegen en droom weg. Ook dit kan ruwweg worden getekend of op schaal, het is aan jou.
Het plantplan
Het derde en laatste plan is het plantplan. Het heeft de voorkeur dat het op schaal wordt getekend, omdat je hierdoor precies weet hoeveel planten je nodig hebt. Het bevat alle ideeën die je hebt verzameld en het laat je zien hoe de afgewerkte tuin eruit zal zien. Het is het plan die je zal begeleiden bij het bouwen van je nieuwe tuin.